Hozzávalók:
- bacon szalonna( annyi szelet, hogy betakarja a sütőformát)
- kb fél kg csirkemell
- 2-3 kanál borsó
- 10 dkg sajt
- 2 db tojás+ pici csilipor
- 1-2 kanál liszt
- só
A csirkemellet csíkokra vágtam, sóztam, majd lisztbe, tojásba, reszelt sajtba beleforgattam.
Egy kisebb őzgerincformát kibéleltem bacon szalonnával, úgy hogy visszahajtható legyen,
miután beletettem a csirkemell darabkákat.
A szalonnára ráhelyeztem a sajtos csirekemell felét, majd megszórtam borsókonzervvel.
Rápakoltam a hús másik felét, és visszahajtottam a bacont.
Fél órát sütöttem forró sütőben, majd kihűtöttem, és után szeleteltem fel.
A csirkehús az egyik legismertebb és legjelentősebb fehérjeforrás.
Jelentős az A-, B3-, D-vitamintartalma és jó kalcium, magnézium, foszfor, kálium és szelénforrás.
A fogyasztók elsődleges igénye a magas fehérje és alacsony zsírtartalmú hús, ennek megfelelően a legnépszerűbb húsfajta a mell.
A bőrös csirkehús kétszer annyi zsírt tartalmaz, mint a bőr nélküli húsok.
Így az alacsonyabb zsír bevitel érdekében tanácsos a bőrmentes húst fogyasztani.
A csirke esetében szerencsés az, hogy zsírszövet a bőr alatt helyezkedik el, nem szövi át az izomrostokat, így könnyen eltávolítható.
A sovány csirkehús jó omega-3 és omega-6 zsírsav forrás, arányaiban kedvező összetételű, nagy mennyiségben tartalmaz olaj- és linolsavat, foszfatidokat.