Finom egytálételt készítettem tegnap.
Adva volt egy kis adag friss gomba, a kakukkfüvet szeretjük, újabban kísérletezek vele, hogy mihez
illik legjobban a mi ízlésünkben.
Itt sem bántam meg a gombát megbolondította, a fűszeres aromájával.
Hozzávalók:
- 4 marék bármilyen gomba (nem mértem meg) nekem sampion +szegfű volt
- 1 fej hagyma
- 2 kanál olaj
- bors
- só
- 1zöldségleves kocka
- 1 nagy ág kakukkfű
- 30 dkg rizs
- sajt
A gombákat megpucoltam, leöblítettem, majd a pirított hagymával együtt pároltam, fűszereztem.
A rizst megfőztem dupla mennyiségű vízben mint a súlya, közben tettem bele egy leveskockát.
Mikor megfőtt a rizs, és a gomba is, összekevertem , majd a kakukkfüvet ,amit lecsipkedtem a
szárról hozzáadtam.
Jól összekevertem, és sajtot reszeltem rá, ami szépen ráolvadt a meleg rizsre.
Salátával tálaltam.
Mire jó?
A kakukkfű illóolajai - timol (40%) és a karvakrol (15%) tartalmú - erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését.
A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket.