2013. február 16., szombat

Diós muffin


     Igazából egy kicsit kakaós is, de a dió dominál benne legjobban, és egy picike gyömbért is csempésztem
     bele.
     A dió kissé megpörkölődött a tetején, és így különösen jó ízt ad neki, na és a barnacukor aromája is
     besegít.
     A margarint viszont ne sajnáljátok a legjobb minőségűt venni.
   

Hozzávalók:
  •    25 dkg liszt
  •    15 dkg margarin (Ráma)
  •    20 dkg barnacukor
  •    2 tojás ha kicsi, 3 is lehet       
  •    1/2 sütőpor
  •    10 dkg dió csak durvára összevágva
  •    1 kanál kakópor     
  •    1-2 kanál tej                   




         A sütőt előmelegítjük,a sütőformát kibéleljük papírkapszlikkal.
          A Ramát habosra keverjük a barnacukorral, és a tojásokkal.
          Hozzáadjuk a tejet, a diót, majd a sütőporos kakaós lisztet.
          Beletöltjük a formákba, de csak 3/4 részig és megsütjük 30 perc alatt közepes tűzön.
          A kapszlikat még melegen lehúzzuk a sütikről.




 A dióról

A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. 
A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is. 
A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. 
Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. 
Vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert.
Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen.
Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél.