2013. február 19., kedd

Herőce vagy forgácsfánk





Hozzávalók:
350 g liszt+ nyújtáshoz
1 evk cukor
5 db tojássárgája
1 evk tejföl
1 evk rum 
 olaj a sütéshez
porcukor
lekvár
















   A lisztet dolgozzuk össze a cukorral, a tojássárgájával,a tejföllel, a sóval, a rummal.
   Belisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és derelyevágóval szeljük rombusz alakúra.
   A közepükbe vágjunk csíkot, amelyen áthurkoljuk a két, egymással szembe lévő csücsköt.
   Bő, forró olajban süssük ki a fánkokat.
   Porcukorral megszórva, lekvárral tálalhatjuk.




Itt van a farsang,
készül a fánk.
Hatalmas móka
vár itt ma ránk.

Pattog a tűz, és
serceg a zsír,
mindenki ehet,
amennyit bír.

Tűnjön el innen
végre a tél,
ropja a táncot
aki csak él!

Jöjjön a napfény,
süssön le ránk!
Addig is együnk,
fogyjon a fánk!