Nagymamám konyháját idézem most ezzel a recepttel.
Sokat készített ilyen fajta pogácsákat, (kumplisat is) és nagyon szerettem alig vártam ,hogy kisüljön.
Hozzávalók: ez egy fél adag
- 30 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tej
- egy negyed cs élesztő
- 1 kávéskanál só
- tejföl (ha szükséges a tészta állagához, különben elhagyható)
A lisztet elmorzsolom a zsírral és a sóval.
Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatom a meglangyosított tejben.
Hozzáadom az élesztős tejet, a tojás sárgákat, és langyos helyen duplára kelesztem.
Kinyújtom, a tetejét éles késsel bevagdosom, közepes nagyságú szaggatóval kivágom.
Tetejüket a felvert tojásfehérjével megkenem, langyos helyen még kb 20 percig kelesztem,
majd 200 fokon pirosra sütöm.
Nagymama
- nem számít mennyit eszel, sosem fogja elhinni, hogy nem vagy éhes.