2013. február 17., vasárnap

Túrós derelye


  Párom kívánsága teljesült megint, ezzel a kissé macerás étellel.
  A derelyét én jobban szeretem krumplistésztából, de ő úgy szerette volna most enni, ahogy anyósom
  készítette valamikor.
.  


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 0,5 dl víz
  • 50 dkg túró
  • citrom reszelt héja
  • cukor
  • zsemlemorzsa
  • olaj



Az átszitált lisztet összegyúrom a tojásokkal, a sóval és a vízzel, majd egy cipóba formálva legalább
2 órán keresztül pihentetem.
Közben elkészítem a tölteléket,ami tulajdonképpen csak abból áll, hogy a túrót elkeverjük a citromhéjjal
és tetszőleges cukorral .
A tésztacipót kinyújtom vékonyra,majd elfelezem,és kis diónyi kupacokban ráhalmozom a tölteléket.
Az üresen hagyott, töltelék nélküli részeket tojásfehérjével ecsettel bekenem,majd ráhelyezem a tészta
másik felét.
A töltelék nélküli részeket lenyomkodom, majd derelye metszővel elvágom.
Forrásban lévő vízben kifőzöm,kb 6-8 perc.
Míg a derelyék főnek, az olajon szép piros barnára pirítom a zsemlemorzsát.
A megfőtt lecsurgatott tésztácskákat egyenként megforgatom a morzsában.
Édes tejföllel is tálalhatjuk!







Az otthon egy érzés, amikor tartozol valahova, és kellesz valakinek.