Bársonyos, habgaluskás gyümölcslevest készítettem.
A férjem nagyon szereti a körtét, akár befőttként is .
Hozzávalók:
- 1 üveg körtebefőtt
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 1 tejszínízű pudingpor ,vagy vaníliás
- citrom héja reszelve,+ leve
- 2-3 kanál barna cukor
- fahéj
- szegfűszeg
- só
- 1-2 kanál porcukor
- 2 tojás fehérje
A körtéket daraboljuk, és a saját levükkel együtt felfőzzük.
A pudingport kikeverjük a tejszínnel, tejjel, hozzáadjuk a citromhéjat,fahéjjat, 2-3 kanál barnacukrot.
Ha felfőtt a befőtt, belekeverjük a pudingos tejszínt állandó keveréssel.
Amíg kihűl, készítünk a tojás fehérjéből pici porcukorral habgaluskákat , és kifőzzük vízben, vagy tejben minden oldalt 1 percig.
Végül fahéjjal megszórva tálaljuk.
A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint.
Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk.
A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb.
A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására.
Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre.
Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.
A körte hűsítőlég hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt.
A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában.
Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat.
Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja.
A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.