A kertünkben van egy kis sárga ringló fa.
Nagyon finom ringló, még sohasem tiszteltem meg azzal, hogy sütöttem belőle, csak úgy ettük.
Pedig a sárgabarackkal vetekszik az íze, ha jól megvan érve.
Hozzávalók:
- 1 mirelit levelestészta fele
- kb 10-15 dkg ringló
- zsemlemorzsa 1-2 kanál
- 2 evőkanál ízesített darált mák
- kiskanál fahéj
- 1 tojás sárgája
- olaj a tepsit kikenni
Miután a leveles tésztát szobahőmérsékleten kiengedtem, kinyújtottam és a felét használtam
csak fel.
A megmosott negyedelt ringlót rátettem az egyik felére, megszórtam fahéjjal, és zsemlemorzsával.
Ez utóbbi azért kell, mert nagyon lédús, és nagyon eláztatná a tésztát.
Meghintettem még mákkal is , de ezt már csak a mutatóssága miatt, mert olyan jól néztek ki a
sárga gyümölcshús között a fekete mákszemek.
A ringló a szilvának egy nem sokra értékelt, mégis nagyon finom fajtája.
Gazdag A- és B-vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban.
Érett állapotában lédús, cukortartalma magas.
Lekvárt, pálinkát főzhetünk belőle, vagy eltehetjük befőttnek.
Ez a méltatlanul mellőzött szilvafajta a fájának is köszönheti túlélését, mert a szilvafa mindent kibír.