2013. július 6., szombat

Tepsis Karfiol diétásan



    Karfiolból akartam valami diétásabb változatot készíteni.
    Recept keresgetés után úgy döntöttem, inkább valami ötvözetet próbálok csinálni.



Hozzávalók:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 nagy zsírszegény tejföl
  • 2 tojás
  • 4-5 kanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fokhagymakrém
  • petrezselyemlevél
  • 1 kanál sültcsirke fűszersó  
  • 1 leves kocka



   A karfiolrózsákat megmossuk, majd puhára főzzük sós vízben.
   Egy kisebb tepsit kiolajozunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával.
   A rózsákat összetörjük villával, majd a tepsibe kanalazzuk.
   A tojásokat felverjük, majd beleszórjuk a fűszersót, és ráöntjük a karfiolokra.
   A tejfölt kikeverjük pici fokhagymakrémmel, és rákenjük a rózsákra. (egy kanállal félre teszünk)
   Megszórjuk  vágott petrezselyemlevelekkel, és sütjük fél órát.
   Közben egy erőleves kockát feloldunk egy dl vízben, majd hozzáadjuk a félretett kanál tejfölt.
   A megsült, és kissé kihűtött karfiolt felvágjuk, szeleteljük, majd ráöntünk egy-két kanál mártást 
   és így tálaljuk.


Miért jó?



A karfiol energiatartalma alacsony (30 kcal /126 kJ), így energiaszegény étrendek kialakításánál és a cukorbetegek számára kedvező tápanyagforrás lehet. Szénhidráttartalma (3,9%) csekély.
A karfiolnak az egészséges táplálkozásban nagy szerepe van, mivel a benne lévő élelmirost, és bizonyos kéntartalmú összetevők- a többi káposztafélékhez hasonlóan- védelmet nyújthatnak egyes betegségekkel szemben. Továbbá a növény C-vitamin- tartalma is jelentős.

Forr: Házipatika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése