Ízletes, laktató ebéd készült.
Egyszerűen nem lehetett otthagyni a boltban ezt a újkáposztát.
Lelki szemeimmel már láttam, hogy milyen salit tudnék belőle készíteni.
Hozzávalók:
- kb 25 dkg csiperkegomba
- 3 db sárgarépa
- 1 kicsi újkáposzta
- 2 szikkadt zsömle
- balzsamecet
- só
- 1 fej hagyma
- morzsa
- olaj
- 2 tojás
- késhegynyi őröltbors
- fokhagymakrém
A gombafasírt készítésével kezdtem.
A gombát folyóvízzel lemostam, negyedeltem, a 1 db répát karikára , a hagymát szeletekre vágtam.
Majd a hagymát dinszteltem, a répát és a gombát hozzáadtam.
Elősször saját levében, majd pár perc múlva, miután elfőtte a levét fél dl vízzel pároltam.
Fűszereztem sóval, borssal, borsónyi fokhagymakrémmel.
A megsült gombapépet az előre beáztatott, majd kicsavart zsömlékhez adtam, 2 tojással összegyúrtam, és gombócokat, formáztam.
Meghempergettem zsemlemorzsában, majd kissé ellapítottam, és olajban átsütöttem szép pirosra.
A káposzta salátához a káposztát nem túl vékonyra, (mert nagy víztartalmú még) vágtam, a répát lereszeltem.( tökéletes egy nokedliszaggató is e művelethez)
1 fél kanálnyi olajra rádobtam a zöldségeket, és meglocsoltam egy evőkanál balzsam ecettel.
Tényleg csak egy pár pillanatig kell nagy tűzön pirítani, biztosan láttátok már a főzőműsorokban, ahogy a wokban dobálják a séfek a zöldségeket.
Tehát 3-4 percig erős lángon pirítjuk,( dobáljuk)ekkor elveszítik a roppanóságukat, de nem kell agyon sütni, mert még nagyon gyenge.
Legjobb szakács az éhség.