A kürtőskalács készítésének fortélyát 1-2 éve már akkor elkezdtem tanulmányozni,
amikor lányom párjától kaptam dorongokat, amelyet ő készített.
Azóta többször csináltam, csak még nem volt alkalmam feltenni ide a blogra.
Próbálkozom eltalálni a legmegfelelőbb tésztát, de sok mindenre kell odafigyelni.
Ha valaki a ropogósabb változatot szereti, akkor vékonyabb tésztát kell feltekerni, tovább sütni.
Ízesítésben is próbálkozok, a fahéjas nagyon menő, de készítettem már kakaós, kókuszos
változatot is.
- 1kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 db tojás sárgája
- 10 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
- 12 dkg cukor
- fél liter tej
- 1 citrom héja
- só
A kenyérsütő üstjébe beleöntöttem a cukros tejben felfuttatott élesztőt.(kb 5dl-be)
Hozzákanalaztam az átszitált lisztet,tojássárgáját, sót, a többi tejet.
A margarint vagy vajat később kb 10 perc keverés után adtam hozzá.
A gép szépen kidolgozta, és jól megkelt.
A tésztát kinyújtottam, derelyevágóval egy hosszú csíkra vágtam.
A dorongokat bekentem zsírral, majd rátekertem a tésztacsíkokat,
és lekentem ismét olvasztott zsírral.
Majd belehengergettem az ízesített cukorba, és már mehetett is a fehéren ízzó parázs fölé,
úgy 10 percre.
Ha szépen megkaramellizálódott a cukor, akkor egy pár perc pihentetés után, kicsit megkocogtatva,
lejön a dorongról a megsült kalács.
"A kürtőskalács egy nagy lyuk köré tekert tészta!"