Friss karalábéból készítettem főzeléket, melyet köleskásával tettem tartalmasabbá.
Hozzávalók:
- 1 nagy, vagy 2 kisebb gyenge karalábé
- 1 zacskó hántolt konyhakész köles
- 1 kanál olaj
- 1 kis doboz tejföl
- 2 kanál liszt
- petrezselyem levél
- só
- 2 db főtt tojás
A karalábét megtisztítjuk, felkockázzuk, majd egy kanál olajon pár percig pároljuk.
Felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
Sózzuk, majd behabarjuk a főzeléket.
A kölest közben előírás szerint megfőzzük, majd belekeverjük a főzelékbe.
Ha túl sűrű lenne, akkor még forró vízzel hígíthatunk rajta.
Főtt tojással, petrezselyem levéllel tálaljuk.
Kar a karé, láb a lábé, láb a karé,
karalábé.
A köles a gabonák királya.
Az egyetlen gabona, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, és amely lúgosítja a szervezetünket.
Mivel kevesebb keményítőt tartalmaz, mint a többi gabonaféle, ezért sokkal könnyebben emészthető.
Szinte bármilyen étel elkészíthető belőle: édes ételekhez vagy köretként egyaránt felhasználható.
Vegetáriánusok számára a magas fehérjetartalom miatt kifejezetten megváltás, ugyanúgy, ahogy a vashiányban szenvedőknek is, mivel 100 gramm köles fedezi a napi vasszükséglet felét!