Zimankós időben mentünk horgászni, mert szülinapi halacskát akartam készíteni a férjemnek.
Másfél óra fagyoskodás után sikerült egy méretes pontyot kifogni.
Mentünk is haza gyorsan, hogy még ebédre elkészítsem.
Citromfűvel töltöttem meg, és tejfölös-citromfűves mártással öntöttem le.
A köret pedig hagymás újburgonya volt.
- 1 kg Ponty
- 0,5 kg újburgonya
- 1 nagy tejföl
- 1 kis joghurt
- nagy csokor citromfű
- 3 db újhagyma
- só
- halfűszer
- 10 dkg vaj
- 1 kanál liszt
A halacskát megnyúzta a férjem ( ő nem pikkelyez).
Addig a krumplit megpucoltam, felkarikáztam,bezsírozott jénaiba leraktam, majd sóztam.
A citromfű felének gyenge levélkéit letépdestem, felmetéltem, és a tejfölbe kevertem.
Közben a halacskát kívül-belül jól bedörzsöltem Kotányi halfűszersóval, állt kb 25 percet.
A citromfű másik felét szárastól a hal hasüregébe tömködtem, majd megforgattam lisztben.
A vajban pár percig sütöttem mindkét oldalát a halnak, majd a közben már elősütött, (20 perc)
krumlira,( ami időközben le lett öntve újhagymával összekevert joghurttal)ráhelyeztem, és erre is
citromfüves tejföl került.
Még 20 percig sütöttem, és kihűlés után tálaltam.