2013. május 23., csütörtök

Kakukkfüves rakottkrumpli



   Mai kísérlet:

   Egy példa arra, hogy mennyire megtudja bolondítani az egyszerű ételeket egy-egy aromás
   fűszernövény.


   Hozzávalók:

  • 1,5 kg krumpli
  • 3 tojás
  • 20 dkg kolbász
  • 1 nagy tejföl
  • sültkrumpli fűszersó
  • 1 nagy csokor friss kakukkfű
  • erőleves kocka
  • 1 kanál zsír






  A meghámozott krumplit megfőzzük egészben, az erőleves kockával ízesített vízben.
  Közben a tojásokat keményre főzzük, a kolbászt karikákra vágva megpírítjuk egy kanál zsírban.
  Egy hőállótálat kizsírozunk, majd lerakunk rá egy sor karikára vágott krumplit, és fűszersóval
  kakukkfűlevélkékkel  megszórjuk.
  Rárétegezzük a kolbászt a zsírjával, és a tojásokat.
  A tejfölt kikeverjük  és rákenjük a rakás tetejére,majd ismét kakukkfűvel hintjük meg.
  Jó fél órát sütjük, amíg szép piros nem lesz. 






A kakukkfű


Mire jó?

A kakukkfű illóolajai - timol (40%) és a karvakrol (15%) tartalmú - erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését.
A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket.
forrás: Házipatika.com