Mai kísérlet:
Egy példa arra, hogy mennyire megtudja bolondítani az egyszerű ételeket egy-egy aromás
fűszernövény.
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- 3 tojás
- 20 dkg kolbász
- 1 nagy tejföl
- sültkrumpli fűszersó
- 1 nagy csokor friss kakukkfű
- erőleves kocka
- 1 kanál zsír
A meghámozott krumplit megfőzzük egészben, az erőleves kockával ízesített vízben.
Közben a tojásokat keményre főzzük, a kolbászt karikákra vágva megpírítjuk egy kanál zsírban.
Egy hőállótálat kizsírozunk, majd lerakunk rá egy sor karikára vágott krumplit, és fűszersóval
kakukkfűlevélkékkel megszórjuk.
Rárétegezzük a kolbászt a zsírjával, és a tojásokat.
A tejfölt kikeverjük és rákenjük a rakás tetejére,majd ismét kakukkfűvel hintjük meg.
Jó fél órát sütjük, amíg szép piros nem lesz.
A kakukkfű
Mire jó?
A kakukkfű illóolajai - timol (40%) és a karvakrol (15%) tartalmú - erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését.
A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket.
forrás: Házipatika.com