Igazi Tavaszi ízbombával rukkoltam elő ebédre, férjecském jóvoltából.
Fantasztikus volt a szegfűgomba fűszeres aromája, a friss petrezselyem, zeller, karalábélevél
( ugye még csak most nől a többi része) ízének harmóniája.
A mezei szegfűgomba kicsi, világosbarna színű, vékony tönkű gomba
Kalapjának átmérője 2-6cm, lemezei ritkásak.
Jellegzetes illata és íze nehezen összetéveszthetővé teszi más gombákkal.
Mezőkön, alacsony füves legelőkön, tisztásokon nő általában nagyobb csoportokban.
Kora tavasztól késő őszig megtalálható.
Levesnek kiváló alapanyag, de készíthetünk belőle gombapörköltet, mártást, tölteléket is.
Hozzávalók
- 1 finomfőzelék alap Lidl ( ugye a friss jobb lett volna de sebaj kárpótolt a többi zöldség)
- 1,5 maroknyi szegfűgomba
- egy marék petrezselyem levél
- 2 db zeller levél
- 4-5 kicsi karalábé levél
- 1 zsenge hagymaszár
- 2 zöldségleves kocka
- 2 evőkanál eperlevél (tészta)
A gombákat több vízben megmostam, a leveleket, hagymaszárat összevagdostam.
A főzelékalapot forrásig főztem, majd beleraktam a leveskockát, a gombát, a többi hozzávalót,
majd még pár percig forraltam.
A gombát mint táplálékot az emberiség már régóta használja.
A gombában különböző mennyiségben vannak fehérjék, növényi zsírok, olajok, ásványi anyagok: foszfor, kálium, kálcium, vas.
A gombák főleg D vitaminban gazdagok, de ezenkívül tartalmaznak A, B1, B2 vitaminokat. A C vitamin tartalmuk csekély. Újabban E és K vitamint is kimutattak
A gombák fehérjetartalmuknál fogva húspótlóak is.
A fehérjetartalom fajonként változik.
A legtöbb fehérjét 6,83% mezei szegfűgomba tartalmazza, utána következik az ízletes vargánya 5,39%, csiperke 4,88%, rókagomba 2,64%-al.