A beköszöntött ősz igen csak elkényeztet a gyümölcseivel, annyi ötletem van, dehát gondolni kell a
kilóinkra is.
Közeli ismerősőm finoman megjegyezte, hogy sok kelttésztát készítek.
Igen igen szeretjük.
Akkor most omlós tészta lesz,pite formában.
Ha ha, azt is csináltam a nyáron mindenfélét epreset,cseresznyéset,meggyeset,ribizliset, korai szilvásat.
Na és hol van még az alma körte?
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 12 dkg zsír vagy 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 ev k tejföl
- 1 tojás
- 1 tsk sütőpor
- 1/2 kk só
töltelék:
- szőlő fehér / kék
- 4 kanál morzsa
- fahéj
- gyömbér por
- porcukor
- tojásfehérje
A tésztához valókat gyorsan, újbegyekkel csipkodva, összeállítjuk.
Fél- egy órát fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük.
A piteforma nagyságú kört vágunk ki a kinyújtott tésztából,megszurkáljuk, majd morzsával megszórjuk.
A forma szélére is jutott a tésztából úgy, hogy hurkákba sodortam, és rányomkodtam körbe.
Nekem nem volt itthon morzsám, ezért 2-3 db kenyeret megpirítottam, és kicsi kockákra vágtam.
A szőlőből kibugyogó nedvet ez is tökéletesen beitta.
Cukrot nem tettem a töltelékbe, mert elég édes fajta szőlőnk van.
Megszórtam még a szőlő szemeket fahéjjal és picike gyömbérporral.
Aztán már tettem volna a sütőbe, amikor észrevettem a hűtőben a cukormázat, ami még a
múlt hónapról árválkodik, hogy jó lesz még valamire.
Rácsíkoztam ezt is a pite tetejére, rontani nem fog rajta.
Mivel elég vékony a tészta, ezért 25 perc sütés elég volt, így is kissé megpirult a széle amire
észre vettem.
Kicsit hülni hagytam és szeleteltem.
Nagyon jó ízt adott az édes, és borízű szőlő a gyömbérrel, fahéjjal.
A recept hozzávalói az Ízes kalandok blogból való, de az elkészítését eléggé átváltoztattam.