2013. szeptember 11., szerda

Tuti jó házikenyér


 
    Már próbálkozom egy ideje a kenyérsütéssel, de "öregkovászos" kenyérrel most először.
    Atkáriné Terike Tuti jó házikenyér receptjét próbáltam ki, és nagyon bejött mint az állaga,
    mint az íze.

Így készíti Terike, ezt követtem én is.


"Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc.
Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. 
A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és
kelesztem 30 percig

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe.
Az edénybe alól felül sütőpapír van. 
A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kel 30 percig.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem.Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.
Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!

510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj
40 gr élesztő+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:250 ml víz
250 gr Bl 55 liszt
15 g élesztő  "


                                                 
                                       Öntöttvas lábasban sütöttem.

Nagyon puha belsejű, igazi ropogós kérges kenyérke lett.





  A házikenyeret illik jó kis házi zsírral kóstolni,saját zöldségekkel  a kertből.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett, ügyes vagy!
    A kínálás pedig első osztályú, nagyon finom lehetett! :-)
    Terikénél is jártam, ma újabb kenyeret sütött. Én még nem próbáltam a kenyér sütést.

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok, nagyon szép lett a kenyered!
    Szép fotókat készítettél,érzem az ízét és illatát!

    VálaszTörlés