Már próbálkozom egy ideje a kenyérsütéssel, de "öregkovászos" kenyérrel most először.
Atkáriné Terike Tuti jó házikenyér receptjét próbáltam ki, és nagyon bejött mint az állaga,
mint az íze.
Így készíti Terike, ezt követtem én is.
"Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc.
Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie.
A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és
kelesztem 30 percig
kelesztem 30 percig
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe.
Az edénybe alól felül sütőpapír van.
A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kel 30 percig.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem.Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.
Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj
40 gr élesztő+ a kovász
5 kávéskanál só (csapósan)
2 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj
40 gr élesztő+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:250 ml víz
250 gr Bl 55 liszt
15 g élesztő "
250 gr Bl 55 liszt
15 g élesztő "
Öntöttvas lábasban sütöttem.
Nagyon puha belsejű, igazi ropogós kérges kenyérke lett.
A házikenyeret illik jó kis házi zsírral kóstolni,saját zöldségekkel a kertből.
Nagyon szép lett, ügyes vagy!
VálaszTörlésA kínálás pedig első osztályú, nagyon finom lehetett! :-)
Terikénél is jártam, ma újabb kenyeret sütött. Én még nem próbáltam a kenyér sütést.
Gratulálok, nagyon szép lett a kenyered!
VálaszTörlésSzép fotókat készítettél,érzem az ízét és illatát!