Nagyon szeretem a zabpelyhet, jót tesz az egészségemnek úgy érzem.
Ezért sokszor készítek vele különféle ételeket.
Most délutáni csemegének készült, a tejeskávém mellé.
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg zabpehely (nagyon jó a Lidl-ben kapható)
- 15 cukor vagy tetszés szerinti édesítő
- 5 dkg darált mák
- 1 tojás
- 12 dkg margarin
- 1-2 kanál meleg tej
- 1 tk szódabikarbóna
A lisztet, zabot,cukrot,mákot összekevertem egy tálba.
A meleg tejben feloldottam a szódát,az olvasztott margarint,és hozzákevertem a száraz anyagokhoz.
A tésztából tojás nagyságú gömböket formáltam, és 180 fokon kb 10-15 percig sütöttem.
A zabpehely élettani hatása:
- Gazdag B vitaminban és E vitaminban
- Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
- Növény létére nagy a fehérjetartalma
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál
- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni,
megszüntetni
- A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak
toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
- Teltségérzetet okoz.
- Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt
nassolni.
Forr:
Szűcs Sándor mesterszakács
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság