Húsos-gombás levest kreáltam , csak úgy magamtól.
Karácsonyra sok-sok nekem ismeretlen fűszer csodákat kaptam nagylányoméktól
most ismerkedem velük.
persze csak óvatosan, Apa miatt.
- 2 db egész csirkecomb
- 1 doboz csiperke gomba
- petrezselyemlevél
- 2 db húsleves kocka
- 1 kanál liszt
- 2 kanál tejföl vagy tejszín
- só
- késhegynyi kurkuma
A csirkecombokat megfőztem a két leveskockával, majd hozzáadtam a gomba szeleteket,
behabartam, fűszereztem sóval , kurkumával és megszórtam petrezselyemmel.
Igazi tartalmas leves lett, a gombát amúgy is szeretjük, a kurkuma pedig érdekes borsos aromát adott.
Izgatottan tálaltam, várva a párom reagálását az idegen ízvilágra.
Megette- nem rossz -mondá.
A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza.
Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető.
Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír.
A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék,
levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.
Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből.