Jön a Farsang áll a bál !
Azok a régi farsangi bálok az Oviban majd az Iskolában - igaz lányok?
Készítettem a sok jelmezt, mentünk a bálba. Hiányoznak!
Akkor most nosztalgiázzunk Fánkra fel ! csak le ne essetek :)
A régi emlékek kedvéért itt egy lekvárral töltött fánk.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 3 evőkanál cukor
- 5 dkg vaj
- só
Elkészítése:
A cukros tejben felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a liszthez, amelybe még beletesszük a sót, tojást, cukrot, majd hólyagosra verjük.
A dagasztás felénél beleöntjük a megolvasztott vajat, vagy margarint.
Hagyjuk kelni egy órát, majd kinyújtjuk a tésztát.
Az egyik felére pohárral köröket nyomunk, tisztes távolságba, / nálam egy kicsit jó nagy lett a táv/
de csak finoman jelzésnek használva.
Ebbe a körökbe helyezzük a kemény lekvárt, (de lehet gyümölcs is) majd a tészta másik felét ráhajtjuk.
Utána a kialakult halmocskákat a pohárral kivágjuk.
Letakarva még 20 percet pihentetjük melegen, majd közepesen forró bő olajban először letakarva, majd fedő nélkül megsütjük.
Végül porcukorral megszórva kínáljuk.
Kitti! Te Csokival készítsd Pistinek:)
Osváth Erzsébet: Sül a fánk
Serceg a zsír,
sül a fánk.
Fényessárga serpenyőből
ragyog ránk.
sül a fánk.
Fényessárga serpenyőből
ragyog ránk.
Illatozik,
nő, dagad,
az orrunkat csiklandozó
jó falat.
nő, dagad,
az orrunkat csiklandozó
jó falat.
Már a tálon
a sok fánk,
Fehér cukorfelhő alól
nevet ránk.
a sok fánk,
Fehér cukorfelhő alól
nevet ránk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése