Egy nagyon pikáns, és igazán tápláló vitaminos salátát készítettem vacsorára.
Apa tegnap fogott egy szép 50 cm pontyot, ebből csíptem el egy -két szeletkét.
Úgy gondolom, hogy konzervhalból ( ton,makréla,szardínia) is nyugodtan elkészíthető,akkor nem kell olivaolaj bele.
A rizs annyira " befogadó" étel, hogy a hozzávalóktól függ a kialakítandó ízvilág.
Hozzávalók: 2 személyre
- 20 dkg rizs
- 2 szelet halhús ( vagy egy konzerv)
- 1 fej hagyma
- 2 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 gyenge uborka ( még jobb, ha kovászos, ill ecetes) akkor eleve savanykás
- 1 tejes kukorica
- só
- 1 kanál fehér borecet ( jó a sima is)
- 2 kanál olivaolaj
- bors
- csilipor
- 1 késhegynyi kurkuma
- 1 kávéskanál szójaszósz
A halszeletkéket , az uborkát felkockáztam, besóztam.
A kukoricát tesztelni vettem le, hogy megnézzem milyen .(még duzzadhatnak a szemecskék)
A hagymát egy kanál olivaolajon megdinszteltem, félúton rádobtam a paprikacsíkokat,majd a hal darabkákat is hozzáadtam.
Meglocsoltam szójaszósszal, borssal, késhegynyi kurkumával,és egy pár percig sütöttem.
Közben egy-egy kanál ecetet, és olivaolajat két csipet sóval ,pici csiliporral , borssal összekevertem.
Ebbe az olajos ecetes lébe belekanalaztam az uborkát,paradicsomot és a tejeskukoricát.
Majd az egészet a rizst, a halat, és a pácleves zöldségeket összekevertem egy nagy tálba.
Langyosan, vagy hidegen is finom.
Alapvetően két rizs fajta létezik - az afrikai Oryza glaberrima és az ázsiai Oryza sativa.
Európában az ázsiai rizs fogyasztása a jellemző.
Két típusú rizs létezik – hosszú és rövid szemű.
A rövid szemű rizst általában „ragadós” és krémes ételekhez alkalmazzuk – pl rizottó, sushi, tejberizs, rizsgombóc, rizses desszertek.
A hosszú szemű rizs szemek főzés során nem tapadnak össze, így ideális köretekhez, húsos-zöldséges-rizses főételekhez.
Európában az ázsiai rizs fogyasztása a jellemző.
Két típusú rizs létezik – hosszú és rövid szemű.
A rövid szemű rizst általában „ragadós” és krémes ételekhez alkalmazzuk – pl rizottó, sushi, tejberizs, rizsgombóc, rizses desszertek.
A hosszú szemű rizs szemek főzés során nem tapadnak össze, így ideális köretekhez, húsos-zöldséges-rizses főételekhez.