Zeller ! Ennek is fogynia kell a kertből.
Krémleveske, szeretjük..
Előnye, hogy hidegen is finom.
Hozzávalók: 2 személyre
- 1 közepes zellergumó
- 1 zellerszár
- 0,5 liter húsleves vagy ha nincs leveskocka
- 1 dl főzőtejszín
- 1 kanál liszt
- szerecsendió
- só
- olaj
A zellert megpucoltam, legyalultam, és egy kanál olajban gyengén megpirítottam, pároltam.
Rászórtam a lisztet, és kicsit kevergettem, majd felöntöttem 0,5 liter húslevessel.
Hozzáadtam a a zöldjét, fűszereztem sóval,szerecsendióval, borssal.
Főztem úgy negyedórát, majd botmixerrel pürésítettem a zellereket.
A tejszínt is belekevertem, még egyet forraltam rajta,majd pici vajdarabkával a tetejét bekentem
( így nem bőrösödik be, amíg meghül)
Pirított fokhagymával bedörzsölt kenyérszeletkékkel tálaltam.
A szárzeller létezik fehér és zöld változatban, nálunk általában ez utóbbi kapható.
Erős, markáns íze van.
Fanyarsága és ropogós állaga miatt elsősorban salátafélékbe, levesekhez, töltelékekhez
használják, de nyersen is kiváló.
A zellergumó íze hasonlít a szárzellerére, de kevésbé markáns.
Húsa fényre érzékeny, könnyen színeződik, ettől citromlével meglocsolva óvhatjuk meg.
Elsősorban főzve fogyasztjuk.